Hind24
Hind24

Kütuse hind ja hinnavõrdlus Eestis- millest kütuse hind sõltub?

Tarbijate jaoks on sageli arusaamatu, millest koosneb kütuse hind. See võib tunduda justkui loterii kui keerad hommikul tanklasse küsimusega- milline on bensiini hind täna?

Segadus on arusaadav, sest kutuse hinna mojutegureid ei ole vaid uks. Mootorikutuste sisseostuhind muutub ajas pidevalt, soltudes kutuse maailmaturu hindadest, mis omakorda on seoses nafta maailmaturu hindadega. 

Kütuse hinna kujunemisel mängivad rolli:

● Bensiini ja diislikütuse hind maailmaturul. Siin määrab hinna nõudluse ja pakkumise vahekord. Maailmaturu hind bensiinile ja diislikütusele on igapäevases muutuses.

● USD ja EUR kurss;

● Riiklikud maksud;

● Konkurents kohalikul kütuseturul;

● Maailma sündmused, mis kaudselt mõjutavad kogu maailma majanduse käekäiku

Vaata kütuse hindade hetkeseisu

Kütuse hind- pidevalt muutumises

Kutuse hinna tegureid ei ole ainult uks, sest mootorikutused on valmistooted, mitte nafta, mistottu nende hinda mojutab ka kutuse noudluse ja saadavuse vahekord. Naiteks talvel kasutatakse diislit ka kutmiseks, mistottu kasvab noudlus diislikutuse jargi, millega omakorda kaasneb ka hinnatous. Talvine diislikutus peab olema ka kulmakindel, mis teeb selle kallimaks. Tuleb ka moista, et mootorikutuste hind ei ole nafta hind New Yorgi borsil, vaid bensiinil ja diiselkutusel on oma turg, kus hinnad soltuvad toodete pakkumisest ja noudlusest. Meie hinnapiirkond asub Euroopas ja siin ei pruugi hinnad olla sarnased USA hindadega.

Lisaks mojutavad kutuse hinda ka aktsiisimaks, kaibemaksumaar ja miinimumvarumaks, mida kutusemuujad maksavad riigile kutuse vajaliku miinimumvaru sailitamise eest. See on kindel summa liitri kohta. Muuja marginaalist tuleb katta nii ettevotte kulud, naiteks toote laialiveoks ja sailitamiseks kui ka teenida omanikele kasumit.

Kütuse hind Eestis

Eestis mõjutavad mootorikütuste hindu võrreldes naaberriikidega erakordselt kõrged aktsiisimaksud ning kulukas biokütuste ja keskkonnanõuete seadusandlus. 

Mitmetes riikides on biokütused, kas aktsiisist üldse vabastatud või on nende aktsiisimäär oluliselt madalam, kuid Eestis tuleb aktsiisi ühtmoodi tasuda nii fossiilselt kui ka biokütuselt. Kuid milliseid kütuseid tanklates hetkel üldse osta saab? 

Moistagi on olemas traditsioonilised bensiin 95 ja 98, diiselkutus ja eriotstarbeline diislikutus, aga nende korval on koha leidnud ka biokutused, maagaas ning loomulikult elektriautode laadimise voimalus. Viimast kasutatakse uha laialdasemalt ning toenaoliselt seisneb selles ka autode tulevik. Lisaks tavatarbijale pakuvad tanklaketid koostoovoimalust ka ettevotetele, kellele muuakse kutust suuremates kogustes ja erihinnaga. Samas saavad ka uksikostjad osa sooduskampaaniatest kui liituvad tanklaketi lojaalsusprogrammiga voi kasutavad monda muud sooduskaarti.

Kütuse hinnavõrdlus- konkurents

Olukord, kus erinevad jaeketid muuvad kutust sarnase hinnaga, naitab erakordselt tugevat konkurentsi ja tarbijate suurt hinnatundlikkust. Kliendid markavad hinnamuudatusi koheselt ja kaituvad vastavalt sellele, milline on kutuse hind tana. Samal pohjusel tuleb koigil jaemuujatel kohe reageerida hinna langetamisele. Eestis on palju erinevaid tanklakette ja teenindusjaamu.

Eesti turu olukord erineb Euroopas uldisemalt nahtavast oluliselt: automaatjaamade hinnad on teenindusjaamadest madalamad, odavamate muujate korval tegutsevad korgema hinnatasemega nii oelda kvaliteetketid. Just eelnimetatud pohjustel on hind Eesti tanklakettides kiirelt muutuv ja seda, milline on bensiini, diisli ja maagaasi kutuse hinnad Tallinnas hetkel, teab koige paremini Hind24.ee, sest teostame regulaarset hinnavaatlust kliendi eest!

Viktor Jurgens
15.02.2021

Teised postitused

Kiire hinnatõus Eestis jätkub ka lähikuudel

Hinnad tõusid aprillis eelmise aastaga võrreldes 19 %. Kiire hinnatõus jätkub ning 2022. aasta jooksul võivad hinnad tõusta veel 10%. Viimati oli hinnatõus nii kiire 1996. aastal. Hinnatõusu kiirenemise põhjusteks on peamiselt energia toetusmeetmete

Gaasi hind - mida tasub teada ja kuidas säästa?

Gaasi hind endiselt tõuseb ja vastupidiselt ootustele ei toimunud langust ka peale Euroopas sõlmitud gaasi kokkuhoiu leppeid. Põhjuseks on maagaasi jätkuv hinnatõus Euroopa turul, mis on kasvatanud oluliselt sisseostuhinda kõigile

Toidukorvi hind jätkab tõusutrendi

Toidukorv on juba mõnda aega kuult kuuse muutunud kallimaks ning prognoosid näitavad, et tõusutrend jätkub ka järgmistel kuudel. Eesti Konjuktuuriinstituudi andmetel, mis on välja toodud 2022. aasta 19. oktoobri konjuktuuris , on toidukorvi hind

Komentaarid
Hetkel puudub
Lisa komentaar
Hind24
Küsimused ja ettepanekud saate esitada aadressile [email protected]
© 2008-2022 Kõik õigused kaitstud