Hind24
Hind24

Päikesepaneelid- kas tootlikkus tasub ära?

Päikesepaneelid on lisaks suurtele tehastele ja tootmistele, saanud populaarseks elektritootmise allikaks ka kodumajades. Juba aastaid tagasi hakkasid kodutarbijad otsima alternatiive elektri tootmiseks ise ning päikesepaneelid on aegade jooksul olnud üks populaarsemaid valikuid.

Milline on päikesepaneelide tööpõhimõte?

Päikesepaneelide tööpõhimõte on väga lihtne- eesmärk on muundada päikeselt saadud energia ehk päikeseenergia otse elektrienergiaks. Oluline on siinkohal välja tuua, et päikeseenergia tootmine on igati roheline ning keskkonnasõbralik. Erinevate uuringute järgi võib öelda, et päikesepaneelide paigaldamisega on võimalik ligi 60% elektrikulusid vähendada aastas. Arvestades praegusi elektrihindasid ja keerulist olukorda turul on igati mõistlik päikesepaneelide peale mõelda.

Kuidas ja kuhu päikesepaneelid paigutada?

Päikesepaneelid katusele

Päikesepaneele saab majapidamises kasutada erinevalt. Kõige levinum viis on paigaldada päikesepaneelid maja või hoone katusele, kõige päikselisemale poolele. Igal hetkel kui paneelile päike paistab toimub elektri tootmine. Üldjuhul loetakse katusele paigutatud paneelide tootlikkust kõige paremaks.

Päikesepaneelid maapinnale

Teine levinud võimalus on paigutada päikesepaneelid maapinnale. See on eelistatud variant, kui on majapidamises suurem hoov või maa ala, kuhu saab neid segamatult paigutada. Samuti on ka siinkohal oluline arvestada päikese liikumist ja asukoht, et ei juhtuks olukorda, kus paneelid ei saa piisavalt päikesevalgust. Õige kaldenurga ja asendiga on võimalik saada kätte maksimaalne päikesevalgus kogu päeva jooksul.

Uuenduslikud lahendused

Päikesepaneele on soovi korral võimalik paigaldada ka näiteks maja fassaadile või rõdule. Selline paigalduslahendus on küll natuke keerukam ja kallim, kuid kui see annab majaomanikule võimaluse panna päiksepaneelid kõige päikselisema koha peale, siis see investeering tasub ennast kindlasti ära.

Päikesepaneelide tootlikkus

Päikesepaneelide tootlikkuse arvutamiseks on mitmeid kalkulaatoreid loodud. Kuid kõige lihtsam on reegel- mida rohkem päikest seda tootlikum on.

Erinevate uuringute põhjal on järeldatud, et tavapärane päiksepaneeli kasutegur jääb 20-23% juurde, mis on tänu uuenenud süsteemidele ja tehnoloogia arengule suuresti kasvanud. Varasemalt arvestati päikesepaneelide kasuteguriks umbes 6-10%.

Päikesepaneeli tootlikkuse valem

Päikesepaneeli tootlikkuse arvutamiseks on välja töötatud universaalne valem, mis kehtib iga majapidamise puhul.

Efektiivsus (%) = [võimsus (vatti):pindala] :(1000) * 100 %

Kus;

  • võimsus on paneelil märgitud võimsus (vattides) ja,
  • pindala tähistab paneeli pindala.

Kui palju päikesepaneele oleks vaja?

Üldist vastust sellele küsimusele kahjuks pole. Iga majapidamine peab esmalt analüüsima, kui suur on iga kuu keskmine elektritarbimine ning seejärel saab juba arvutada ja kalkuleerida, kui palju oleks vaja päikesepaneele, et see kasumlik oleks.

Elektrilevi iseteenindusportaalist on hea võimalus järgi vaadata, milline ja kui suur on teie majapidamise elektritarbimine. Ise arvutades võib see tulemus olla erinev, sest detaile, mida arvesse võtta on palju.

Kui on teada elektri tarbimise maht, siis seejärel saab erinevate ekspertide käest küsida nõu, kui mitme paneeli paigaldamine oleks vajalik sellise elektri mahu tootmiseks. Kindlasti soovitame konsulteerida päikesepaneelide paigaldajatega, et välja selgitada kõige tootlikum ja efektiivsem lahendus.

Hind24
15.09.2022

Teised postitused

Tervislik ostukorv

On levinud arvamus, et tervislik toitumine on kallis ning toidupoes käies on just tervislikud toiduained need, mis ostukorvi hinna kalliks muudavad. Vaatame üheskoos, kuidas kokku panna üks tervislik pere ostukorv ning kuidas seda teha soodsalt.

Toitu tervislikult - telli mugavalt koju!

Öeldakse, et tervislik toitumine nõuab palju raha ja piiranguid. Kuid see ei pruugi alati nii olla. Tervislik toit saab olla maitsev ja rahakotisõbralik. Seda on tõestanud meie partnerid Smart Food , Healthy Food Eesti , W&B Life ja

Järsk hinnatõus- 4 inflatsiooni kiirenemise põhjust

Hinnad on teinud viimaste kvartalitega suure tõusu. Millest suur hinnatõus tingitud on vaatame lähemalt allolevast postitusest. Mis meie majandusega toimub? Võrreldes eelmise aastaga on hinnad veebruaris tõusnud 12% ja kuus 1,5% võrra.

Komentaarid
Hetkel puudub
Lisa komentaar
Hind24
Küsimused ja ettepanekud saate esitada aadressile [email protected]
© 2008-2022 Kõik õigused kaitstud